פיסטולה

פיסטולה היא חיבור בין שני חללים שאינם מחוברים זה לזה באופן אנטומי. פיסטולה בפי הטבעת היא תעלה המחברת בין התעלה האנאלית לבין העור הסמוך. פיסטולות בפי הטבעת הן תופעה שכיחה בקרב גברים צעירים בגיל 20-40 וששכיחותה כ-0.03%.

פיסטולה נגרמת ו/או קשורה לכמה סיבות עיקריות:

Z

מורסה בפי הטבעת שלא טופלה או שהתפוצצה

Z

מחלות שונות כמו איידס ומחלות מעיים דלקתיות כמו מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית. הססטיסטיקה בתחום מראה שמחצית מחולי הקרוהן וכשליש מחולי האיידס סובלים מפיסטולה

Z

גידול כלשהו באזור פי הטבעת

Z

טיפול בקרינה

Z

סתימה של בלוטות תעלת פי הטבעת עקב מחלה קריפטוגלנדולרית

פיסטולה דורשת טיפול כירורגי כדי להביא להחלמתה.
בעיקרון כל פיסטולה מחייבת טיפול מכיוון שהשארתה ללא טיפול תביא לאירועים חוזרים של מורסה באזור פי הטבעת.

יש לפנות לטיפול רפואי בכל אחד מהמקרים הבאים:

Z

הפיסטולה גורמת לגרוי בעור שמסביב לפי הטבעת

Z

הפיסטולה גורמת לכאב שמחמיר בישיבה, בעשיית צרכים ובמאמץ כמו תנועה ושיעול

Z

הפיסטולה מדממת או מפרישה מוגלה

האבחנה הרפואית תקבע את אופן הטיפול בפיסטולה ולעיתים יש צורך באמצעי אבחון כמו סונר,  MRI של האגן או בדיקה רפואית שתיעשה תחת הרדמה.
לעיתים אף יעשה שילוב בין שיטות האבחנה השונות וזאת עקב העובדה שהטיפול בפיסטולה משתנה בהתאם לסוג הפיסטולה, מצב הפיסטולה ומצב החולה.

דרכי הטיפול בפיסטולות ברקטום הן תרופתיות וניתוחיות ולעיתים שילוב של השתיים:

Z

טיפול תרופתי:

  1. תרופות אנטיביוטיות – תרופות אנטיביוטיות משפרות את מצב הדלקת המקומי אך לרוב לא מרפאות אותן.
  2. תרופות ביולוגיות שמדכאות את מערכת החיסון – תרופות אלו מרפאות את הפיסטולה ולעיתים אף מונעות את הישנותה. טיפולים אלה ניתנים לפיסטולות עקב מחלות מעי דלקתיות.
Z

טיפול כירורגי שנקבע לפי שני גורמים : מהלך הפיסטולה ביחס לשרירי הסוגר האנאלי והמורכבות הרפואית:

  1. ניקוז – ניתוח זה מנקז את המורסה/פיסטולה כדי להתגבר על הזיהום החיידקי. לרוב ניתוח זה הוא הראשון בסדרה של ניתוחי פיסטולה.
  2. כריתת של הפיסטולה או של הרקמה שמעליה – כריתה זו מתבצעת במקרים בהם הפיסטולה שטחית וכוללת שטח שרירי קטן של פי הטבעת. ניתוח זה מאפשר לשמור על שרירי פי הטבעת ומאפשר המשך שליטה על הסוגרים. בנוסף, ניתוח זה מאפשר ניקוז ההפרשות באמצעות חתך שנרפא מעצמו עם הזמן. ניתוח זה מבוצע לרוב באשפוז יום.
  3. ניתוחי משמרי שריר – ניתוחים לכריתת הפיסטולה שבהם הפיסטולה מערבת או חוצה את שרירי הסוגר של פי הטבעת. ניתוחי משמרי שריר אינם פוגעים ביכולת השליטה על הסוגרים. ניתוחים משמרי שריר מתחלקים ל-5 סוגים שונים:
Z

ניתוח מתלה רקטום

ניתוח מתלה רקטום – בניתוח זה מעבירים רירית ושרירים מדופן הרקטום הפנימית כדי לכסות את פתח הפיסטולה הפנימי. כסוי זה סוגר את הפיסטולה, מונע את הקשרים בין חלקיה ומפסיקה את הזנת החיידקים בפיסטולה.

Z

פקק או דבק ביולוגי

פקק או דבק ביולוגי – סתימת הפיסטולה בדבק ביולוגי.

Z

ניתוח VAAFT

ניתוח VAAFT ((Video-AssistedAnal Fistula Treatment – צפיית וידאו בפיסטולה תוך כדי צריבתה מבפנים וסגירת פתחה הפנימי .

Z

ניתוח FILAC

ניתוח FILAC (Fistula tract laser closure) – הריסת הפיסטולה מבפנים באמצעות לייזר תוך המנעות מפגיעה בשריר.

Z

ניתוח ליפט

ניתוח ליפט (Ligation of intersphincteric fistula tract –LIFT) – הפרדת השרירים הפנימיים והחיצוניים של פי הטבעת והפיכת הפיסטולה ל-2 מחילות סגורות.

Z

ניתוח סיטון חותך

ניתוח סיטון חותך – חיתוך הדרגתי של השריר באמצעות חוט חותך שמקטין את הסכוי לפגיעה בתפקודו של השריר. לצורך מתיחת החוט יש צורך בביקורים חוזרים במרפאה.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support